-----

 

Dr. Lévai Piroska:
Ép testben ép lélek
Nemzetközi Kutya Magazin, 1999. április

A szürke, a fekete, a fehér és a fakó színben tenyésztett pumi alapvetően egészséges fajta. Van azonban néhány örökletes betegség, ami ennél a fajtánál is előfordul, Ezek a csípőízületi diszplázia, a térdkalács-ficam, az epilepszia és a szemlencse-luxatio (szemlencse.ficam). Lehet, hogy furcsálják az olvasók, hogy más fajta-népszerűsítő cikekkel ellentétben kedvenc fajtánk betegségeiről is szólunk.

A Hungária Puli-Pumi-Mudi Klub pumi tenyésztői között egyre többen vannak olyanok, akik az "ép testben ép lélek" felfogást vallják magukénak a kutyatenyésztésben is. A pumitenyésztők többsége kutyáit családtagként tartja és kiskutyáit is családtag-tartásra szeretné eladni. Ebben az esetben talán megbocsájtják e sorok orvos írójának a következő párhuzam-vonást: ha várandós kismamát megkérdezik, hogy kisfiút vagy kislányt szeretne, a válasz szinte mindig úgy hangzik: mindegy, csak egészséges legyen!  Ugye nem baj, ha a pumisok is valahogy így gondolkodnak?

A kiállításokon rendszeresen szereplő pumik közel 80 %-a esett át csípőízületi diszpláziaszűrésen az elmúlt három év alatt! Ez óriási teljesítmény a pumisok részéről, és példamutató ereje van más fajtás klubok számára is. Ez az eredmény azonban nem magától jött... A vezetőség három évvel ezelőtt komoly lépésekre szánta el magát. Az évi pontversenyben az FDB-s pumik - két CA-CIB-bal közel egyenértékű - plusz pntot kapnak, sőt egyes kupák elnyeréséhez az FDB-szám (Független Diszplázia Bizottság regisztrációs száma) is követelmény. A plusz pontok adásának nem titkolt nevezési célzata volt és van. Sokan ugyanis csak a plusz pontok reményében vitték el szűrésre kutyájukat. Közülük azok, akik megkapták az FDB igazolását, hogy kutyájuk egészséges és FDB-számot kapott, egy kicsit másként kezdték értékelni a dolgok fontosságát. Senki sem ellensége saját magának, tehát bolond volna diszpláziamentes, FDB-számos szukáját terhelt kannal fedeztetni.

A Hungária Puli-Pumi-Mudi Klub mindent megtesz az egészséges pumi állomány létrehozásáért. Az e hónapban megrendezésre kerülő főtenyészszemle helyszínén meghívott állatorvos, sebészorvos és szemész fogja díjtalanul vizsgálni a jelentkező pumik térdét és szemét. Ahogy klubtársaimat ismerem - és bízom is bennük - valószínűleg sorban állás lesz a vizsgálatoknál. A pumi alapvetően egészséges fajta, jelenlegi tenyésztési koncepciója pedig biztosíték arra, hogy az is marad.
 

-----
...
...